6 sifat në Shqip

0

gjashtë sifat sahabah të profetit

 

Albanian

 

Prezantim

Sahabah (r.a ) kishin shume cilesi , dijetaret kanë zgjedhur disa prej tyre, ne qofte se i praktikojme ato e gjithe feja do te jete e lehte per tu praktikuar.

 

 

1.Iman

ال اله اال للا

 

Qellimi

Te heqim nga zemrat tona bindjet e kota dhe te fusim ne zemer besimin vetem tek Allahu (xh.sh)

 

 

Shperblim

Hazret Muadh Ibn Xhabel (r.a) ka raportuar se i Derguari i Allahut (s.a.w.s) ka thënë: Ai qe fjalen e fundit e ka ( ) do te hyjë në Xhenet. (Adu Daud dhe Hakim )

 

Si ta sjellim ne jeten tonë

Davet

Ne çdo gjendje para se te kerkojme ndihme nga krijesat te kerkojme ndihme tek Allahu (xh.sh)

 

 

محمد رسول للا صىل للا عليه و سلم

Qêllimi

Te besojme se e vetmja rruge e suksesit eshte rruga e Proftetit (s.a.w.s) dhe çdo rruge tjeter na çon ne humbje.

 

 

Shpërblim

Hazret Ebu Hurera r.a ka reportuar se i Derguari i Allahut (s.a.w.s) ka thënë: Ai qe mbahet fort ne synetin tim ne kohe te vështira do te kete shperblimin e 100 shehidave.

Si ta sjellim ne jeten tone .

Davet

Të përpiqemi te sjellim nje Sunet ndo dite ne jeten tone ditore. Te bejme dua.

 

Namazi

 

Qellimi

Si ta bejme jeten tone jasht namazit te njejt me ate brenda ne namaz.

 

 

Shperblim

Hazret Xhabir r.a ka thene se e ka dëgjuar te derguarin e Allahut (s.a.w.s) te kete thene: Shembulli i 5 Namazeve ditore eshte i njejte si shembulli i nje lumi qe rrjedh para shtepise se nje personi qe lahet ne te 5 here ne dite. (Muslimi)

 

 

Si ta sjellim ne jeten tone

Davet

 

Te falim sa me shume namaz nafile qe te përmesojme perqendrimin ne namz. Te perpiqemi ta falim namazin ne xhami me xhemat me tekbirin fillestar.

 

3 Dija

 

Qellimi

Te mesojme se cfar Allahu (xh.sh) kerkon nga ne në çdo moment

 

 

Shperblimi

Hazret Ebu Darda r.a trasmeton, ” E kam degjuar te Derguarin e Allahut (s.a.w.s) duke thënë: Ai qe merr rrugen per te kerkuar dije , Allahu do i mondosoi atij te ece ne nje nga rruget e xhenetit. Dhe vertet Engjejt hapin krahet e tyre per ate person qe kerkon dije. Vertet cdo krijes ne qiej dhe toke dhe peshqit ne oqean kerkojne falje per Dijetarin. Vetet ndryshimi midis Dijetarit dhe personit me te devotshem eshte sikur ndryshimi i henes se plote dhe yjeve. Dhe vertet Dijetaret jane pasardhesit e profeteve. Profetet nuk lan trashgimi pasuri por si trashgimi ata lanë dije.

 

 

Si ta sjellim ne jeten tone

 

Davet

Te shkojme tek dijetaret per te marre Masalet e fese dhe te ulemi ne Talim per te marre Fazailet e fese. Dua

 

Dhiker

 

Qellimi

Vazhdimisht ta kujtojme Allahun

Shperblim

Hazret Ebu Musa r.a ka reportuar se i Derguari i Allahut (s.a.w.s) ka thene: Shembulli i atij qe kujton Allahun dhe atij qe nuk e kujton Allahun eshte si shembulli i nje personi te gjall me nje person te vdekur.( Buhari, Muslim)

 

 

Si ta sjellim ne jeten tone

Davet

Nje person qe nuk eshte hafiz te lexoje 1 xhuz Kur’an cdo dite dhe nje person qe eshte hafiz te lexoje 3 xhuze ne dite.

Duhet te bejme cdo dite tri tesbite ne mengjes dhe ne mbremje 100 here Subhanallah deri ne fund

100 here salavate mbi profetin (s.a.w.s) 100 here istigfar

Te lexojme duate para se te fillojme nje pune dhe pasi ta mbarojme ate.

 

4 Ikramul Muslimin

 

Qellimi

Te respektojme vellezerit tane musliman

 

 

Shperblim

Hazret Ebu Hurera r.a ka trasmetuar se i Derguari i Allahut (s.a.w.s) ka thene: kush ia largon nje veshtiresi vellait te tij musliman Allahu xh.sh do t’ia largoje nje veshtiresi nga veshtiresite e dites se kijametit. Kush ndihmon dike ne veshtiresi , Allahu do ja beje te lehte kete bote dhe boten tjtr. Kush i’a mbulon mangesit vllait te tij musliman Allahu do t’ia mbuloje mangesite e tij ne kete bote dhe boten tjeter. Allahu e ndihmon robin i tij per aq kohe sa ai e ndihmon vellain i tij musliman.

 

 

Si ta sjellim ne jeten tone

Davet

 

Fillimisht te permbushim te drejtat e te tjereve. Se dyti , ti japim preference te drejtave te te tjereve perpara te drejtave te vetes sone. Se treti, te heqim dore nga te trejtat tona per te drejtat e vellait musliman.

Te bejme sa me shume dua.

 

5.   Sinqeriteti

 

Qellimi

Ta bejme cdo gje vetem per hir te Allahut (xh.sh)

 

 

Shperblim

I pari i muslimaneve Omer Ibnul Hatabi r.a ka trasmetuar se e ka degjuar te Derguarin e Allahut (s.a.w.s) duke thene: Vertet te gjitha veprat jane gjykuar sipas qellimit dhe cdo kush do te marre ate c’ka ka pas per qellim.

 

 

Si ta sjellim ne jeten tone

Davet

 

Ne fillim , ne mes dhe ne fund te cdo pune duhet te kontrollojme njetin, qe cdo pune te jete vetem per hir te Allahut (xh.sh)

 

6.   Dalja ne rruge te Allahut (xh.sh)

 

Qellimi

Qellimi i daljes në rrugën e Allahut xh.sh. Eshtë që të hapet komplet feja e Allahut xh.sh. në të gjithë dunjanë

, dhe të ringjallet përpjekja e Profetit a.s. në jetën e çdo personi nga umeti i Profetit a.s.

 

 

Shperblim

Transmetohet nga Enesi r.a se Profeti (s.a.w.s) ka thene: dalja e nje mengjesi ose e nje mbremje ne rrugen e Allahut (xh.sh) eshte me e mire se dunjaja dhe gjithcka qe ka ne te.

 

 

Si ta sjellim ne jeten tone

Davet

Te dalim ne rruget te Allahut xh.sh 4 muaj cdo vit, 10 dite cdo muaj dhe 8 ore cdo dite. Gjithashtu te marrim pjese ne 5 Amalet e Xhamise: Mashura , te ulemi ne xhami , te dalim xhoula , talim ne xhami dhe talim ne shtepite tona.

Te bejme sa me shum dua.

6 Сифат на македонски јазик

0

шест сифати на сахаба на пророкот

Macedonian / Македонски

 

Voved:

Ashabite R.A imae mnogu dobri svojstva, ulemata odbra nekoi od ovie svojstva, ako rabotame sprema ovie, ke ni bidit lesno da go praktikovame celosniot Din.

 

 

1.   Imaan

 

 

ال اله اال للا

 

Cel:

Kako da go trnime pogresnoto veruvanje od nasite srca da stavime cvrsto veruvanje deka sve sto pravi Allah dz.sh pravi.

 

 

Vrednost:

Hazrat Muaath ibn Jabal عنه هللا ض     ر kaza deka Allahoviot Pratenik سللم و عليه هللا ل

mu bidat posledni zborovi هللا اال اله ال ke vleze vo Dzennet.

صل rece: Na kogo ke

 

 

Nosenje vo nasive zivoti:

Povikuvanje

Vo sekoja situacija pred da se zavrtis kon nekogo drugi zavrtise kon Allah تعاىل: Dua

 

محمد رسول للا صىل للا عليه و سلم

 

Cel:

Da veruvaš deka edinstven uspešen život e životot na Nabi سللم و عليه هللا صلل i sekoj drugi život ke ne uništi.

 

Vrednost:

Hazrat Abu Huraira عنه هللا ض     ر prenesa deka Nabi سلللللللم و عليه هللا صللللللل reče: Toj koj što ke oživi eden sunnet vo fitne fasad vreme ke ima nagrada od sto šehidi.

 

Nosenje vo našive životi:

Povikuvanje

Probaj da donesiš sekoj den po eden Sunnah vo našive životi

Dua

 

2.   Namaz

Cel:

Da bideme vo našite životi kako što sme vo namaz taka i nadvor od namaz

 

 

Vrednost:

Hazrat Jaabir عنه هللا ض     ر prenesa deka go slušna Nabi

ل هللا عليه و سلم

ص kako reče:

 

Primetot od 5 dnevni namazi e kako primerot od edna mala dlaboka reka koja što teče pred vratata na eden čovek koj što se banja vo nea 5 pati na den.

 

Nosenje vo našive životi:

Povikuvanje

Da klaname nafile namaz kako da e

pojačame našata posvetenost i koncentracija. Obidi se da gi obavuvaš site namazi vo Allahova kuča so dzemat so početen tekbir

Dua

 

 

3.   Nauka (Ilm)

Cel:

Da znaeme što Allah تعاىل bara od nas vo sekoj moment.

 

 

Vrednost:

Hazrat Abu Darda عنه هللا ض     ر

prenesa go slušnav Nabi سلم و عليه هللا صل kako reče: Koj patuva na pat

 

za istražuvanje na znaenje, Allah تعاىل ke mu ovozmoži da patuva na eden od patištata koi vodat za Dzennet. I navistina Melekite ke gi širat nivnite krila so zadovolstvo za toj koj što istažuva znaenje.

Navistina site žiteli na

nebesata i zemjata i ribite vo dlabokite vodi se molat za oprost za toj učen čovek. Navistina mestoto na učen čovek nad pobožnite e kako polnata mesečina nad zvezdite. Navistina učenite ludze (Ulama) se naslednici od Pejgamberite. Pejgamberite ne ostavia zad nimi kako nasledstvo nikakvi pari, tuku ostavia znaenje kako nasledstvo. Koj ke go stekne ova ke dobie izobilen del.

 

Nosenje vo našive životi:

Povikuvanje

Odi kaj učenite za nauka od pravila i sednuvaj vo Talim za nauka od vrednosti Dua.

 

3b. Zikr

Cel:

Da se držime vo postojano spomnuvanje na Allah تعاىل

 

Vrednost:

Hazrat Abu Musa Al Ash’ari

na Primerot reče: صللل هللا عليه و سلللم Poslanikot deka prenesa ر     ض هللا عنه

 

toj što go spomnuva na Allah ىل  تعا i  onoj koj što ne go spomnuva e kako primerot na živiot i mrtviot čovek.

 

Nosenje vo našive životi:

Povikuvanje

Tie što nese hafizi treba da čitaat po 1 dzuz od Kuranot na den a tie što se hafizi treba da čitaat 3 dzuza na den. Učenje Salavati, Istigfar i tretoto kelime 100 pati sekoe utro i večerina. Učenje na dovite pred i posle sekoja rabota

Dua.

 

 

4.   Ikraam

Cel

Da gi počestiš našite braka muslimani

 

 

Vrednost:

ل هللا عليه و سللللللللللللم Pejgamberot deka prenesa ر     ض هللا عنه Huraira Abu Hazrat

olesnit ke Koj rece: صللللللللللل

 

nekoja teska rabota od vernik na ovoj svet Allah تعاىل ke mu olesnit nekoja od negovite teški raboti na sudniot den. Koj ke mu pomognit nekogo vo teškotija Allah تعاىل ke mu olesnit na ovoj svet i na životot posle ovaj svet. Koj ke pokrie nekoja greška na brat musliman, Allah ىل  تعا ke mu pokrie nekoja od negovite greški na ovoj svet i drugiot svet. Allah ىل  تعا mu pomaga na negoviot rob se dodeka toj mu pomaga na svojot brat.

 

Nosenje vo našite životi:

Povikuvanje

Prvo: Ispolnigi pravata na drugite

Vtoro: Dajmu prednost na pravata od drugite nad tvojte prava Treto: Zaborajgi tvoite prava za pravata od tvojot brat

Dua.

 

 

5.   Ihlaas

Cel:

Sekoja rabota vo našiot život da e prajme zaradi zadovolstvoto od Allah تعاىل.

 

Vrednost:

Emirot na Mu’minite Umar ibn Al Khattab عنه هللا ض     ر prenesa go slušnav pejgabmerot و عليه هللا صلللل سلللم reče: Navistina sekoja rabota e sudena sprema nejziniot niet i sekoj čovek ke dobiet sprema toa što napravil niet.

 

Nosenje vo našite životi:

Povikuvanje

Pred i posle sekoja rabota bidi siguren deka e samo zaradi zaradi zadovolstvoto od Allah تعاىل

Dua.

 

 

6.   Izleguvanje na Allahoviot pat

Cel:

Kako da go donesime celosniot din kaj sekoj čovek. So cel da se postigne ova treba da napravime

 

takov trud taka što dinot ke dojdi na takva pozicija kako što beše koga Nabi سلللللللللم و عليه هللا ل napušti ovaj svet.

go صلللللللل

 

 

 

Vrednost:

Hazrat Anas عنه هللا ض     ر prenesa deka Rasulullah سللللم و عليه هللا ل vreme da dadeš na Allahoviot pat e podobro od cel svet i se što ima vo nego.

صللل reče: Edno utrinsko ili večerinsko

 

 

Nosenje vo našite životi:

Povikuvanje

Davanje 4 meseci sekoja godina, 10 dena sekoj mesec i 8 saati sekoj den na patot od Allah تعاىل. I bidi prisuten vo pette Amali: 1. Mašwara 2. Sedenje vo dzamija 3. Dzewle 4. Talim vo dzamija 5. Talim doma.

Duas.

 

6 Sifat Sahabah Kiswahili

0

Sifat sita ya sahabah ya nabii

Swahili

 

Utangulizi

Sahabah عنهم هللا ض     ر walikuwa na sifa nyingi nzuri, Maulamaa wamechagua baadhi ya sifa hizi, ikiwa tutafanya Amal juu ya hizi, mfumo kamili wa Dini utakuwa rahisi kwetu.

 

 

1.   Iman

 

ال إله إال للا

 

Hakuna Mungu ila Mwenyezi Mungu

 

Lengo

Kutoa / kuondoa imani potovu katika nyoyo zetu kuwa viumbe ndio wafanyaji na kuweka imani sahihi katika nyoyo zetu kuwa Allah pekee ndiye mfanyaji

 

Fadhila

Hazrat Muadh ibn Jabal R.A aliripoti kuwa mjumbe wa Allah S.A.W amesema, “Yule ambaye maneno yake ya mwisho ni هللا إال إله ال ataingia jannah.” (Abu Dawood na Haakim)

 

Kuleta katika maisha yetu

Dawat

Katika kila hali kabla ya kuelekea katika asbaabu kwanza elekea kwa Mwenyezi Mungu Mbili

 

محمد رسول للا صىل للا عليه وسلم

 

Lengo

Kuamini kuwa maisha ya mafanikio tu ndio mtindo wa maisha ya Nabi وسلم عليه هللا ،صل

mtindo wa maisha mwingine utatuongoza kwenye maangamizi.

 

Fadhila

Hazrat Abu Huraira(R.A) aliripoti kwamba Nabii S.A.W alisema, “Yule atayeshikilia sana sunnah zangu wakati umaah wangu uko katika hali ya ufasadi, watapata thawabu ya mashahidi 100. “(Mishkaatu Masaabeeh)

 

Kuileta katika maisha yetu

Dawat

Jaribu kuleta Sunnah moja maishani mwetu kila siku.

 

Na dua

 

 

2.   Salaah

Lengo

Kuyaleta maisha yetu nje ya Salah katika mfumo wa Salah.

 

Fadhila

Hazrat Jaabir (R.A) anasimulia kwamba alimsikia nabii وسلللللللم عليه هللا صللللللل akisema “Mfano wa salaah mara 5 kila siku ni kama mfano wa mto mzito unaotembea mbele ya mlango wa mtu anayeoga humo mara 5 kwa siku.” (Muslm)

 

Kuleta katika maisha yetu

Dawat

Swali salah za sunna ili kuboresha ibada yetu kwa unyenyekevu na umakini. Jaribu kutekeleza Swalaah zetu zote Msikitini kwa Jamaat kutoka Takbeer Ula

Dua

 

 

3.   Ilm

Lengo

Kujua nini Allah anataka kutoka kwetu kila mda.

 

Fadhila

Hazrat Abu Darda عنه هللا ض     ر anasimulia, “Nilimsikia Rasoolullah وسلللللم عليه هللا صللللل akisema,” Yeyote anayesafiri kwenye njia ya kutafuta elimu, Mwenyezi Mungu atamwezesha kusafiri kwenye moja ya njia za kwenda Peponi. Na hakika Malaika hueneza mbawa zao kwa raha kwa yule anayetafuta elimu. Hakika wakaazi wa mbingu na ardhi na samaki katika vilindi vya maji, wote wanaomba msamaha kwa yule anayetafuta elimu Hakika, nuru ya Aalim juu ya mcha Mungu ni ile ya mwezi kamili juu ya nyota. Na kweli, Ulamaa ni warithi wa Manabii. Na hakika, Manabii hawakuacha urithi wa dinar na dirham yoyote, badala yake wameacha elimu kama urithi. Yeyote aliyepata hii, alipokea sehemu kubwa(Abu Dawood)

 

Kuleta katika maisha yetu

Dawat

Nenda kwa Ulama kwa ilm ya Masail na ukae Taleem kwa ilm ya Fazaail Mbili

 

3b. Zikr

Lengo

Kubaki daima katika kumkumbuka Allah.

 

Fadhila

Hazrat Abu Musa Al Ash’ari عنه هللا ض     رaliripoti kwamba mjumbe wa Allah وسلللللم عليه هللا صللللل alisema. “Mfano wa yule anayemkumbuka mola wake na yule asiyemkumbuka ni kama mfano wa aliye hai na aliyekufa. ” (Bukhari na Muslim)

 

Kuleta katika maisha yetu

Dawat

Mtu asiye haafidh asome Juz 1 ya Quran

kwa siku na Haafidh asome 3 Juz kila siku. Soma Durood, Istighfaar na 3 Kalimah mara 100 kila moja asubuhi na jioni. Soma Dua zote za sunna za kabla na baada ya vitendo.

 

4.   Ikraam

Lengo

Kuwaheshimu ndugu zetu wa kisilamu

 

Fadhila

Hazrat Abu Hurairaعنه هللا ض     ر alisema kwamba Nabii وسلم عليه هللا صل alisema, Yeyote atakaye ondoa dhiki/ugumu wa muumini katika dunia hii Mwenyezi Mungu ataondoa shida yake siku ya qiyama. Yeyote anayesaidia kumtuliza mtu kwa shida, Mwenyezi Mungu atamfanya Kuwa rahisi kwake katika ulimwengu huu na katika

Akhera yeyote anayeficha makosa ya

Muislamu, Mwenyezi Mungu ataficha makosa yake hapa duniani na Akhera. Mwenyezi Mungu humsaidia mja maadamu anamsaidia nduguye “(Muslim)

 

Kuleta ndani ya maisha yetu

Dawat

Kwanza, timiza haki za wengine. Pili, toa upendeleo kwa haki za wengine kuliko haki zako mwenyewe. Tatu puuza haki zako kwa haki za ndugu yako

 

 

5.   Ikhlaas

Lengo

Kufanya kila hatua katika maisha yetu yote kumridhisha Allah tu.

 

Wema

Ameerul Mu’mineen Umar ibn Al khattab عنه هللا ض     ر amesimulia, nilimsikia Nabii

 

وسلللللللللللللم عليه هللا صللللللللللللل akisema. Hakika vitendo vyote vinahukumiwa kwa nia zao na kila mtu atapata kulingana na anavyokusudia (Bukhari na Muslim)

 

Kuleta katika maisha yetu

Dawat

Kabla na baada ya kitendo hakikisha nia yetu tunataka kumridhisha za Allah. Dua

 

 

 

6.   Kujitahidi katika njia ya Allah

Lengo

Kuleta Dini nzima kwa wanadamu wote, Ili kufanikisha hili lazima tufanye bidii kwamba Dini ifikie kiwango ambacho ilikuwa wakati Nabii وسلم عليه هللا صل aliuacha ulimwengu huu.

 

Fadhila

Hazrat Anas عنه هللا ض     ر anasimulia kuwa Rasoolullah وسلللللللللللم عليه هللا صللللللللللل alisema. “Asubuhi au jioni iliyotumiwa katika njia ya Allah ni bora kuliko ulimwengu na vyote vilivyomo (Bukhari)

 

Kuileta katika maisha yetu

Dawat

Tumia miezi 4 kila mwaka, siku 10 kwa mwezi na masaa 8 kila siku katika njia ya Mwenyezi Mungu, Pia shiriki katika Amaal 5 za Masjid Mashura Gasht nje Gasht, Talimu msikitini na nyumbani.

Dua

6 Sifat Sahabat in Afrikaans

0

Ses Sifat van Sahaba van die profeet

Afrikaans

Inleiding

 

Sahabah

عنهم هللا ض     ر het baie goeie eienskappe gehad, die Ulama het sommige hiervan gekies

 

eienskappe, as ons Aml hieroor maak, sal die praktisering van volledige Deen vir ons maklik wees.

 

 

1.   Imaan

 

 

ال إله إال للا

Doel

Om die verkeerde oortuiging wat die skepping kan doen, uit ons harte te verwyder en om dit reg te stel geloof in ons harte wat net Allah doen.

 

Deugsaamheid

Hazrat Muaath ibn Jabal عنهم هللا ض     ر berig dat die boodskapper van Allah وسلللم عليه هللا صللل gesê het: “Hy waarvan die laaste woorde هللا إال إله ال jannah sal betree. “(Abu Dawood en Haakim)

 

Om dit in ons lewens in te bring

Dawat

In elke toestand voordat u na die middele gaan, draai u eers na Allah Dua

 

محمد رسول للا صىل للا عليه وسلم

 

Doel

Om te glo dat die enigste suksesvolle lewenstyl die leefstyl van Nabi وسللم عليه هللا صلل en enige ander lewenstyl is sal ons lei tot vernietiging.

 

Deugsaamheid

Hazrat Abu Huraira هللا عنه ض     ر berig dat Nabi وسللللللللللم عليه هللا صلللللللللل gesê het: “Hy wat vashou aan my sunnah as my volk in ‘n korrupte toestand is, sal hulle die beloning hê van 100 martelare. “(Mishkaatul Masaabeeh)

 

 

Om dit in ons lewens in te bring

Dawat

Probeer om daagliks een Sunnah in ons lewens te bring. Dua

 

2.   Salaah

 

Doel

Om ons lewens uit salaah na die patroon van Salaah te bring

 

Deugsaamheid

Hazrat Jaabir ض     ر هللا عنه vertel dat hy die profeet heard وسلللم عليه هللا صللل hoor sê het: “Die gelykenis van 5 salaah is elke dag ‘n gelykenis van ‘n diep riviertjie wat voor die deur van ‘n persoon wat 5 keer per dag daarin bad. “(Muslim)

 

Om dit in ons lewens in te bring

Dawat

Lees Nafl Salaah om ons toewyding en konsentrasie te verbeter. Probeer om al ons Salaah op te voer in die Masjid met Jamaat van die Takbeer Ula

Dua

 

 

3.   Ilm

 

Doel

Om te weet wat Allah op elke gegewe oomblik van ons wil hê.

 

Deugsaamheid

Hazrat Abu Darda ض     ر هللا عنه vertel: “Ek hoor Rasoolullah وسلم عليه هللا صل sê:” Wie op ‘n

pad op soek na kennis, sal Allah hom in staat stel om op een van die paaie na die Paradys te reis.

En voorwaar, die engele sprei hul vlerke van plesier uit vir iemand wat kennis soek. Inderdaad

die bewoners van die hemel en die aarde en die visse in die dieptes van die water, almal smeek om vergifnis vir die Aalim. Voorwaar, die voortreflikheid van ‘n Aalim as ‘n toegewyde aanbidder is die van die volmaan oor die sterre. En inderdaad is die Ulema erfgename van die profete. En waarlik, die profete het geen dinaar of dirham as erfenis agtergelaat nie, eerder laat hulle Ilm as erfdeel. Wie dit aangeleer het, het ‘n oorvloedige deel ontvang. ‘ (Abu Dawood)

 

 

Om dit in ons lewens in te bring

Dawat

Gaan na die Ulama vir Ilm van Masaail en gaan sit in Taleem vir Ilm van Fazail Dua

 

3b. Zikr

 

Doel

Om voortdurend in die gedagtenis van Allah te bly

 

Deugsaamheid

Hazrat Abu Musa Al Ash’ari ض     ر هللا عنه berig dat die boodskapper van Allah Ta’aala وسلللم عليه هللا صللل gesê het, “Die voorbeeld van die een wat sy heer onthou en die wat hom nie onthou nie, is soos die voorbeeld van ‘n lewende en ‘n dooie persoon. ‘(Bukhari en Moslem)

 

Om dit in ons lewens in te bring

Dawat

‘N Nie-Hufaz moet 1 Juz Koran per dag opsê en die Hufaz moet 3 Juz daagliks opsê. Sê soggens en saans Durood, Istighfaar en 3de Kalimah 100 keer elk.

Sê al die Masnoon Duas voor en na aksies op. Dua

 

 

4.   Ikraam

Doel

Om liefde en eenheid in die Muslim Ummah te skep

 

Deugsaamheid

Hazrat Abu Huraira ض     ر هللا عنه berig die boodskapper van Allah وسلم عليه هللا صل het gesê: “Wie ‘n ontbering van ‘n gelowige in hierdie wêreld sal Allah sy ontbering op die dag van die opstanding verlig. Wie help in die moeilikheid, sal Allah hom maklik maak in hierdie wêreld en in die wêreld hierna. Wie die foute van ‘n Moslem verswyg, Allah sal sy foute in hierdie wêreld verberg

en die hiernamaals. Allah help die dienskneg solank hy sy broer help “(Muslim)

 

Om dit in ons lewens in te bring

Dawat

Eerstens, vervul die regte van ander. Tweedens, gee voorkeur aan die regte van ander bo u eie regte. Derdens moet u afstand doen van u regte vir die regte van u broer.

Dua

 

 

5.   Ikhlaas

 

Doel

Om elke aksie in ons hele lewe te doen slegs vir Allah se plesier.

 

 

Deugsaamheid

Ameerul Mu’mineen Umar ibn Al khattaab ض     ر هللا عنه vertel, ek het die profeet وسلللللللللم عليه هللا صللللللللل hoor sê: “Inderdaad word alle optrede beoordeel volgens hul voornemens en elkeen sal kry volgens wat hy doen van voorneme is. “(Bukhari en Muslim)

 

Om dit in ons lewens in te bring

Dawat

Voor, tydens en na ‘n aksie, moet u seker maak dat ons net Allah se plesier wil hê. Dua

 

 

6.   Strewe op die pad van Allah

 

Doel

Om die hele Deen in die hele mensdom in te bring. Om dit te bereik, moet ons maak so ‘n poging dat Deen die vlak bereik wat dit was toe Nabi وسلم عليه هللا صل hierdie wêreld verlaat het

 

Deugsaamheid

Hazrat Anas ض     ر هللا عنه vertel dat Rasoolullah وسلم عليه هللا صل gesê het: ”n Oggend of ‘n aand wat in die pad van Allah is beter as die wêreld en alles wat dit bevat. (Bukhari)

 

Om dit in ons lewens in te bring

Dawat

Spandeer elke jaar 4 maande; 10 dae per maand en 8 uur elke dag op die pad van Allah. Neem ook deel aan die 5 Amaal van die Masjid: Mashura; in Ghusht; uit Ghust; Taleem in die Masjid, Taleem tuis.

Duas

6 Sifat em português

0

Seis Sifat de sahabah do profeta

português

 

1-Imaan(fé)

 

 

ال اله اال للا

 

Objetivo

-Remover a crença incorrecta dos nossos corações que as criaturas podem fazer e colocar a crença correcta nos nossos corações que somente Allah pode fazer(criar).

 

Virtudes

-Hazrat Muadh ibn jabal(radiyallahu anhu)narra que Raçulullah (salallahu alaihi wa salam) disse:Aquele que morrer e suas últimas palavras forem”la illáha-il-lallah “entrará no paraíso. (Abu dawood)

 

O que fazer pra colocar em nossas vidas

-Dawat

-Em todas condições(situações),antes de procurarmos por meios,primeiramente devemos virar a atenção para Allah.

-Duã (prece)

-Fazer sempre duã.

 

محمد رسول للا صىل للا عليه و سلم

 

Objetivo

-Acreditar que somente a vida sucessida è o melhor modelo de vida de Nabi Muhammad (salallahu alaihi wa salam) e qualquer outro modelo de vida irá levar-nos a perdição.

 

Virtudes

-Hazrat Abu Hurairah (radiyallahu anhu)narra que Muhammad (salallahu alaihi wa salam) disse:Aquele que assegurar firme o meu sunnah quando o meu ummah estiver perdido(tempo de muita fitnah e fassad)ele terá a

recompensa de 100martires.

 

Como trazer em nossas vidas

-Dawat

-Tentar fazer um sunnat por dia

-Duã (prece)

 

2.   Salah

Objetivo

-Retirar o hábito de não fazermos o salah,para o hábito de (praticarmos)o salah.

 

Virtudes

-Hazrat Jaabir(radiyallahu anhu)narra que Raçulullah (salallahu alaihi wa salam) disse:”A semelhança dos 5salats diários,è como uma ribeira profunda,cuja àgua passa ao pé da casa daquele que nela tome banho 5vezes por dia.

 

Como trazer em nossas vidas

-Dawat

-Fazer nafl salah(salat facultativo)para aumentar a nossa devoção e concentração.

-Tentar fazer todas as orações no masjid em congregaçao(jamat)com takbir ulah(primeiro takbir).

-Duã (prece).

 

 

3.   Ilm

Objetivo

-Para saber oque Allah quer de nós em todos os momentos.

 

Virtudes

-Hazrat Abu Darda(radiyallahu anhu)narra que Raçulullah (salallahu alaihi wa salam)disse: Aquele que viajar no caminho de Allah a procura do conhecimento,Allah

irá facilitar para ele viajar no num dos caminhos ao paraíso.

E na verdade os anjos espalham as suas asas com satisfação para aquele que procura o conhecimento.

Na verdade os habitantes dos cèus e da terra e os peixes no fundo do mar todos suplicam perdão para o alim(aquele que vai a procura do ilm)

Na verdade a eminencia de um alim sobre um servo devoto è como a lua sobre as estrelas.

E na verdade os ulamas são herdeiros dos profetas,e na verdade os profetas não deixaram nada pra tras como herança nenhum Dinar ou Dirham alias eles deixaram o conhecimento como herança.

Quem adquirir isso ganhará uma grande porção.(Abu dawood).

 

Como trazer isso pra nossas vidas

-Dawat

-Procurar um alim pra obter conhecimento.

-Sentar no taleem pra saber das virtudes do conhecimento.

-Duã (prece).

 

3b. Zikr(recordaçao)

objectivo

estar constantemente na recordaçao de allah

 

 

VIRTUDE

Hadhrat abu musa al-ash’ary (عنه هللا ض     ر) narra que mensageiro de allah ta’allah (وسلم عليه ل

ص)disse:

 

o exemplo da pessoa que lembra do seu senhor e daquele que nao lembra-lhe è como o exemplo do morto e o vivo.(bukhari e muslim).

 

COMO TRAZER ISTO EM NOSSAS VIDAS

Dawat

aquele que nao è hafidh deve recitar 1 juz do cur’an e o hafidh deve recitar 3 juz diariamente, recitar durood                      istighfar e 3° kalimah 100 vezes todas manhâs e noites. recitar todos masnoon duas(preces) antes e depois das açoes

dua (prece)

 

 

4.   Ikram

Objetivo

-Para honrar os nossos irmãos muçulmanos.

 

Virtudes

-Hazrat Abu Hurairah (radiyallahu anhu)narra que Raçulullah (salallahu alaihi wa salam) disse:Aquele que remover uma dificuldade de um crente neste mundo,

Allah irá remover sua dificuldade no dia da ressureição.

-Quem ajudar/facilitar e ajudar neste mundo e do além (akhirah).

-Quem esconder os defeitos de um muçulmano, Allah irá esconder seus defeitos neste mundo e do além (akhirah).

-Allah ajuda seu servo desde que ele ajude seu irmão (Muslim).

 

Como trazer isto em nossas vidas

-Dawat

-Primeiramente cumprir com os direitos dos outros.

-Segundo dar preferencia direitos dos outros sobre seus direitos.

 

 

5.   Ikhlas

Objetivo

-Fazer todas as nossas acções em toda

nossa vida somente para satisfação de Allah.

 

 

Virtudes

-Hazrat Ummar ibn al khatab (r.a)narra que Raçulullah (salallahu alaihim wa salam)disse:Em verdade todas nossas acções serão julgadas consoante as nossas intenções e todo homem será recompensado de acordo com aquilo que ele pretendeu(Bukhari/Muslim).

 

Como trazer pra nossas vidas

-Dawat

-Antes,durante e depois de uma acção verificar as nossas intenções se somente foram para a safisfação de Allah.

-Duã (prece)

 

 

6.   Sacrificando no caminho de Allah

 

Objetivo

-Trazer o deen de Allah para toda a humanidade,para obtermos isto temos que fazer tanto esforço que o deen chegue ao nivel como quando Nabi (salallahu alaihi wa salam) deixou este mundo.

 

Virtudes

-Hazrat Anass(radiyallahu anhu)narra que Raçulullah (salallahu alaihi wa salam)disse:Uma manhã ou noite gasto no caminho de Allah è melhor do que o mundo e tudo que existe nele.

 

Como trazer isto em nossas vidas

-Dawat

-Sair no caminho de Allah 4meses todos os anos.

-10dias por mês

-8horas todos os dias no caminho de Allah

-e tambem fazer parte das 5 acções do masjid mashura.

-no gust,gust de fora,taleem no masjid,taleem em casa.

-Duã (prece)